En gaat de nieuwbouw van Adegeest er uit zien. Vlnr Jim van Geest en Clarine van Wessem van Florence en de wethouders Adema van De Beer met een artist impression

Voorschoten – Het komt niet vaak voor dat er algemene goedkeuring is voor nieuwbouw maar de plannen voor het nieuwe gebouw van Woonzorgcentrum Adegeest kregen de handen van iedereen op elkaar.  Vanmiddag presenteerde eigenaar Florence de plannen aan wethouder De Beer.

Zo’n klein 10 jaar geleden was al bekend dat het gebouw van Adegeest niet meer aan de huidige eisen voldeed. Er moest nieuwbouw komen. Voor de bewoners werd een plek in Den Haag gevonden maar die gingen daar niet mee akkoord. De politiek bemoeide zich er mee en de plannen werden, tijdelijk, ingetrokken. Toen het Hofflants Huys vrij kwam, lag daar de oplossing. Drie jaar geleden werd er verhuisd en de nieuwbouwplannen kregen meer vorm. Met de omwonenden en de gemeente werd goed overlegd en dat resulteerde in een fraai plan van architect Roel van Bakel van het Wassenaarse PBV Architecten, waar geen enkel bezwaar tegen werd ingediend. Onlangs werd de vergunning verstrekt.

Het nieuwe gebouw is groter dan het oude en daarom heeft Florence de stroken grond rondom het huidige gebouw opgekocht.  Er komt een duurzaam gebouw met 41 zorgappartementen, geschikt voor zelfstandig wonen. Voor bewoners met dementie komen er 52 PG (psychogeriatrische) appartementen in groepswonen. Op de begane grond is er ruimte voor een centrale ontvangstruimte met een leeshoek, levensmiddelenwinkel, een kapsalon, een zorgwinkel en de balie. Ook komt er een grote serre voor de maandelijkse concerten. De bewoners kunnen dagelijks gebruik maken van deze serre. De grote monumentale boom blijft staan en een landschapsarchitect vult het overige groen in.

“Nu de zorg krimpt en vastgoedprojecten lastig te realiseren zijn, is het heel bijzonder dat dit project zo goed verlopen is”, zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur Jim van Geest van Florence. “De sloop van het oude gebouw start maandag 3 februari en duurt twee maanden. Op 1 april, nee, geen grapje, wordt de eerste paal 'geschroefd'. Dura Vermeer tekent voor de nieuwbouw en die gaat maar 13 maanden duren. Dat is echt heel snel. Dan moet de inrichting nog gerealiseerd worden maar we verwachten dat de bewoners in de zomer van 2015 weer terug kunnen.”

En dat is ook goed nieuws voor de bewoners van de aanleunwoningen. Zij kunnen dan weer naar alle activiteiten lopen. “Nu worden ze gebracht door de cirkelbus”, vertelt Clarine van Wessem, manager Thuis in Voorschoten. “Dat gaat heel goed maar ze willen toch liever dicht in de buurt zijn.”

Wethouder De Beer overhandigde namens de gemeente alvast een schop aan Clarine van Wessem.

 
Back To Top